Gulvvarme: varmekabler, varmefolie eller varmematte?

Publisert 15. februar 2022
Elektriker vidar schau fra e-verket monterer varmekabler med hodelykt på.
OPPLYST OPPVARMING: Egner varmekabler, varmefolie eller varmematter seg best for ditt hjem?

Installasjon av gulvvarme har lenge vært vanlig i kjeller og bad, og blir stadig mer populært i vanlige oppholdsrom. Men skal du velge varmekabler, varmematte eller varmefolie?

Med varme i gulvet heves bokvaliteten, samtidig som du senker strømregningen. Å installere varme i gulvet kan enten gjøres som en enkeltinstallasjon eller som en del av et større smarthussystem. I begge tilfeller er det store fordeler med å installere varme i gulvet.

– Hvilken løsning du velger avhenger av størrelse på rom, bruk av rommet, isolasjon, vinduer og om det er andre varmekilder å ta hensyn til. Det avgjør om du bør velge tradisjonelle varmekabler, eller om du heller skal gå for varmefolie, varmematter eller markedets Rolls Royce, DEVIcell, sier Ørjan Torkehagen fra DEVI, en eliteleverandør for Norgeseliten.

«Er vi varme på beina er vi stort sett varme ellers og»

Ørjan Torkehagen DEVI
Bakenforliggende bilde av varmekabler med varmekabelekspert Portrett av Ørjan Torkehagen limt inn foran.
Varmekabler lagt på et bad og er klart for støp Tre ruller med varmefolie i ulik lengde. En sammenrullet varmematte. Tre barn ligger på parkett med gulvvarme under som er devicell

Hva er varmekabler?

Denne varianten er tradisjonell, og legges i slynger i støp. Dette er vanlig i rom med flisgulv, og står gjerne for den totale oppvarmingen i rommet. Varmekabler kan også legges under tregulv, men da får du ikke utnyttet effekten til varmekablene på grunn av regler knyttet til brennbart materiale. Varmekabler i ubrennbart materiale kan gi en effekt på opp til 200 W/m2, men 150 W/m2 er vanlig. Varmekabler i støp vil også varme opp selve støpen, som gjør fordelingen av varmen jevn og bidrar til varmelagring i underlaget. Det er derfor ikke anbefalt å skru varmen opp og ned for mye, fordi det brukes en del energi på å få underlaget varmt. Varmekabler bygges relativt mye i høyden, grunnet betongen som støpes.

Hva er varmefolie?

Varmefolie kan brukes i alle tørre rom, men aldri på våtrom. Typiske bruksområder for varmefolie er kjøkken, soverom og stue, samt kjeller og gang der gulvtypen er enten tregulv, laminat eller lignende. Varmefolie bygger veldig lite i høyden, og dersom du skal legge nytt gulv vil varmefolien i praksis ikke påvirke høyden på gulvet. Med varmefolie får du jevn komfortvarme, og selve oppvarmingen av gulvet tar kort tid. Derfor kan du styre varmefolie opp og ned med termostatens hev- og senk-løsninger for å spare strøm.

Hva er varmematter?

Varmematter kommer levert med ferdig effekt mellom 70W og 200W per m2, men det vanligste effekten er 100W eller 150W. Skal du bruke mer enn 100W må gulvet være av ubrennbart materiale. Fordelen med varmematter er at det bygger lite i høyden, og kan festes direkte på underlaget i avrettingsmassen eller i flislimet som overdekning. Varmematter brukes i likhet med varmekabler i rom med gulvet som oppvarmingskilde og ikke kun komfortvarme, type bad, kjeller eller gang.

Hva er DEVIcell?

DEVIcell er DEVIs eget produkt, og er et alternativ til varmefolie. Denne varianten tåler mer enn varmefolien med tanke på knirking i gulvet, og med en innebygd isolasjonsplate sørger den for å isolere gulvet til underlaget samtidig som den varmer opp gulvet og rommet. DEVIcell bygger 13mm og passer for rom der du ikke er avhengig av å forholde deg til dørterskler og lignende.

Gulvvarme senker strømkostnadene

Varme i gulvet fører til energi- og kostnadsbesparelser. Med gulvvarme kan du enkelt senke den øvrige temperaturen i rommet med 1-2 grader og oppleve det som like varmt.

70 prosent av nordmenns strømforbruk består av oppvarming. En undersøkelse gjort av strømleverandøren Tibber viser at om du senker temperaturen 1-2 grader, kan du senke oppvarmingskostnadene med mellom 7 og 14 prosent. Det vil merkes på strømregningen.

– Er vi varme på beina er vi stort sett varme ellers og. I tillegg er strømforbruket med gulvvarme jevnere og mer effektivt enn andre varmekilder, sier Torkehagen.

En annen fordel med gulvvarme er at du slipper å bruke vegg- og gulvplass på ovner. Det åpner for en større frihet i møbleringen av rom.

– Du kan helt fint legge tepper på gulvvarme, så lenge de puster. Det samme gjelder møbler, så lenge det er lufting mellom gulv og møbel, fortsetter han.

Familie leker sammen på et gulv som har gulvvarme.
OPPHOLDSROM: Varmefolie er populært i helt vanlige oppholdsrom som stue, kjøkken og soverom.

Enkel installasjon av gulvvarme i både nye og gamle bygg

Selve installasjonen av gulvvarme er heller ikke særlig tidkrevende. Det avhenger av størrelse på rom og valg av produkt. Skal du legge varmekabler vil det naturligvis ta noe lengre tid, da det også må støpes betong i forbindelse med installasjonen.

– Dette er en jobb vi gjør veldig ofte. Mest på bad og i rom med flisgulv, men også under andre typer gulv, som parkett eller laminat, sier Vidar Schau i E-verket Elektroinstallasjon AS.

Vidar schau fra e-verket elektroinstallasjon smiler mot kamera utendørs.
STOLT MEDLEM: Vidar Schau og E-verket Elektroinstallasjon er medlem av Elektrikerkjeden Norgeseliten.

Elektrobedriften med base på Skullerud i Oslo har vært medlem av Norgeseliten siden 1997. De arbeider mye med rehabilitering av hus og leiligheter, men også noe nybygg og tilbygg i tillegg til arbeid i næringslokaler. Han har ikke opplevd at kunder angrer på valget, spesielt i rom det vanligvis er annen type oppvarming.

– Bad og kjeller er nesten must have, på grunn av det kalde gulvet. Men vi ser også at kundene er svært fornøyde med gulvvarme i vanlige oppholdsrom, avslutter han.

Barbeinte føtter går på oppvarmet tregulv

Interesse for gulvvarme?

Sertifikater